Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn, ook wel bekend als enteritis regionalis, is ontdekt door een Amerikaanse arts genaamd Burril Crohn. Het is een ontstekingsziekte in het darmkanaal. De voornaamste plaats waar deze ziekte zich voordoet is in de overgang van de dunne naar de dikke darm, maar het is ook mogelijk dat de ziekte van Crohn zich op andere plaatsen voordoet in het darmkanaal. In combinatie met colitis ulcerosa zijn dit de twee belangrijkste ontstekingsziekte van de darm.

Kenmerken ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa worden ook wel chronische ontstekingsachtige darmziekten genoemd. Dit betekent dat het allebij chronische aandoeningen van het maag-darmkanaal zijn.

De slijmvliezen van het maag-darmkanaal zijn ontstoken als er sprake is van de ziekte van Crohn. Meestal zijn dit de dunne en/of dikke darm, maar ook mond of anus kunnen getroffen worden. Het verloop van de ziekte kan gaan via een snelle uitbreiding naar andere darmdelen of een rustig verloop dat weinig klachten geeft. De snelle uitbreiding wordt ook wel de acute face genoemd en het rustige verloop staat bekend als de chronische fase.

Enkele ziekte van Crohn symptomen zijn buikpijn, diarree, bloed bij de ontlasting, ontstekingen en last van ogen en gewrichten. Maar let wel op, deze klachten hoeven niet altijd veroorzaakt te worden door de ziekte van Crohn. Laat dit daarom altijd onderzoeken als je twijfelt.

Ziekte van Crohn verspreiding

Er is een sterkte stijging van mensen die last hebben van chronische ontstekingsachtige darmziekten. Crohn komt meestal voor bij mensen tussen het 15e en 30e levensjaar. Ook wordt de ziekte iets vaker waargenomen bij vrouwen. Internationaal verschilt het voorkomen van de ziekte erg veel, afhankelijk van de locatie en etniciteit. Het valt op dat de ziekte van Crohn voornamelijk voorkomt in Noord-Amerika en Noord-Europa en een stuk minder in de gebieden waar mindere leefomstandigheden zijn.

Behandeling ziekte van Crohn

Het is natuurlijk fijn om te weten wat er aan de ziekte van Crohn gedaan kan worden als deze ziekte geconstateerd is en wat deze behandeling inhoud. Als de ziekte al chronisch is dan is het vaak noodzakelijk om medicatie in te zetten om de ziekte van Crohn te behandelen. Echter kan het ook voorkomen dat er toch een operatie nodig is, omdat de medicatie niet genoeg is.

Wel zijn er enkele punten die jij zelf kunt verbeteren zonder hulp van buitenaf. Een belangrijke die hieronder valt is het stoppen met roken. Uit veel onderzoeken is namelijk gebleken dat de ziekte van Crohn verergert wordt door roken. Stress is ook slecht voor de behandeling. Probeer daarom zo veel mogelijk te ontspannen en een wat minder gestrest leven te lijden. Als laatste misschien wel het belangrijkste punt dat kan helpen tot de genezing van de ziekte van Crohn, de voeding. Dit klinkt erg logisch, maar is echt essentieel bij de behandeling van de ziekte. Het kan hierbij helpen een een speciaal ziekte van Crohn dieet voor jezelf samen te stellen. Let er dus goed op dat er gezond wordt gegeten en genoeg wordt gedronken (twee liter per dag, geen frisdrank ect).

Ziekte van Crohn symptomen

De symptomen van de ziekte van Crohn zijn erg divers en er zijn veel verschillende soorten symptomen. Het komt vaak voor dat er al last is van de symptomen van de ziekte van Crohn voordat de diagnose pas wordt vastgesteld. De leeftijdscategorie waarin de diagnose van de ziekte van Crohn het meeste wordt geconstateerd is tussen de 15 en 30 jaar, maar natuurlijk is het in elke leeftijdscategorie mogelijk. Als je deze symptomen herkent is het verstandig om óf langs de huisarts te gaan of om een speciaal ziekte van Crohn dieet samen te stellen en dus je voeding aan te passen.

Symptomen die in verband staan met de darm

Het is natuurlijk zo dat bij iedereen er andere symptomen kunnen optreden van de ziekte van Crohn, maar meestal begint het met buikpijn die gepaard kan gaan met hevige buikkrampen. Andere veel voorkomende klachten zijn diarree, vermoeidheid en gewichtsverlies. Minder voorkomende klachten zijn koorts, nachtzweten en verminderde eetlust.Mensen die last hebben van de ziekte van Crohn kunnen er moeite mee hebben hun ontlasting op te houden. De oorzaak hiervan ligt bij een ontsteking in de dikke darm. Verder kunnen er nog wondjes opstaan, welke ook wel abcessen genoemd worden. Deze abcessen bevinden zich meestal rond de anus. Een vernauwing in de darm komt ook wel is voor en kan samen gaan met problemen en pijn bij de ontlasting, dit is vaak de oorzaak van een ontstopping. Als dit te erg wordt kan dit leiden tot een darmafsluiting en hierbij is een operatie vaak noodzakelijk.

Symptomen die niet in verband staan met de darm

Klachten buiten het maagdarmkanaal komen ook voor bij de ziekte van Crohn. Enkele klachten die soms optreden zijn gewrichtspijn en oog- en huidaandoeningen. Wel verschilt de ernst van al deze symptomen natuurlijk per patiënt. Hoe erg de symptomen van de ziekte van Crohn zijn hangt vaak af van de locatie, de omvang en ernst van de ontsteking. Er is dus geen standaard lijst met klachten voor deze ziekte, maar ga bij twijfel altijd langs jouw huisarts.

Het verloop van de ziekte van Crohn

Het is logisch dat het verloop van de ziekte van Crohn verschilt per patiënt. Sommige hebben maar heel af en toe een klachten, terwijl de ander juist veel last heeft van de symptomen van de ziekte van Crohn. Het is mogelijk om een heftige aanval te krijgen bij deze ziekte, deze ziekteaanval wordt ook wel opvlamming of een actieve periode genoemd. Het komt wel is voor dat de ziekte van Crohn verward wordt met colitis ulcerosa, dit komt doordat beide aandoeningen erg op elkaar lijken.

Symptomen in verband met de ontstekingen in de darm:

 • Dunne ontlasting of diarree (soms met bloed en slijm)
 • Buikpijn
 • Verstoppingen
 • Bloedarmoede
 • Gewichtsverlies
 • Vermoeidheid
 • Koorts
 • Achterblijvende groei bij kinderen
 • Wondjes, fistels en abcessen (meestal rond de anus)
 • Vernauwingen in de darm door het vormen van littekenweefsel

Niet in verband met ontstekingen in de darm:

 • Pijnlijke en ontstoken ogen
 • Pijnlijke en gezwollen gewrichten
 • Huidklachten
 • Kleine zweertjes in de mond (aften)
 • Galstenen

Ziekte van Crohn voeding

Welke voeding kun je het beste eten? Mag ik alles eten? Is het noodzakelijk om een dieet te volgen om de symptomen van de ziekte van Crohn te verminderen? Dit zijn allemaal vragen die een ziekte van Crohn patiënt kan hebben betreft de voeding. De grote vraag hierbij is natuurlijk welke voeding moet je nou wel eten en welke voeding juist niet.Dit zijn ongetwijfeld wat vragen die een Crohn patiënt heeft. Vooral als de ziekte pas net is geconstateerd. Gelukkig is er op het internet erg veel over deze ziekte te vinden en proberen wij jou ook zo goed mogelijk in te lichten hoe jij het beste met de ziekte van Crohn kunt omgaan.

De voeding in het algemeen

Bij de ziekte van Crohn is voeding een erg belangrijk iets om goed in de gaten te houden. Het is belangrijk om er goed op te letten wat je eet, want het is bewezen dat je bepaalde voedingsstoffen beter niet kunt binnenkrijgen als je last hebt van de ziekte van Crohn. Echter zijn er ook enkele voedingsstoffen waar men het nog niet over eens is.

Zoals we op deze website al hebben uitgelegd is de ziekte van Crohn een ziekte waarbij het immuunsysteem van de darmen wordt aangetast. De ziekte komt het meeste voor bij de jeugd en begint meestal in het einde van de dunne darm, maar het kan invloed hebben op het gehele spijsverteringskanaal. Het is bewezen dat ongeveer 20% van de mensen die last heet van de ziekte van Crohn een bloedverwant heeft die last heeft van een vorm van inflammatoire darmziekte, beter bekent als een algemene naam voor ontstekingsziekten in de darmen.Voor een uitgebreid dieet voor de ziekte van Crohn of voor colitis ulcerosa kun je kijken op onze pagina over het ziekte van Crohn dieet. Hier staat aangegeven wat je het beste wel en niet kunt eten en geven wij enkele tips die kunnen helpen.

Ziekte van Crohn dieet

Mocht er worden vastgesteld dat er sprake is van de ziekte van Crohn dan is het belangrijk dat er op de voeding gelet wordt. Een zogenoemd ziekte van Crohn dieet zal helpen bij het verminderen van klachten zoals buikpijn en diarree. Dingen die hierbij komen kijken zijn onder andere regelmatig en vooral gezond eten. Ook helpt het om stress te vermijden en om te stoppen met roken. Beweging helpt ook als hierbij goed wordt opgelet wat wel en niet kan, dus op tijd stoppen en weer verdergaan. Het is mogelijk om een speciaal dieet voor de ziekte van Crohn te laten opstellen. Wel wordt aangeraden om dit door een specialist te laten doen.Doordat voedingsstoffen niet goed kunnen worden opgenomen door de ziekte van Crohn is het belangrijk dat er snel wordt gestart met het aanpassen van de voeding. Oplossingen hiervoor zijn voedingssupplementen, maar ook met gevarieerd en gezond eten kom je een heel stuk. Fijne vezels zijn aan te raden, omdat deze beter te verteren zijn. Als het mogelijk is eet dan ook zo vetarm mogelijk. Als dit allemaal niet helpt is het noodzakelijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een specialist zodat deze je verder kan helpen.

Het dieet

Het spreekt voor zich dat er geen perfect dieet bestaat voor de ziekte van Crohn die ervoor zorgt dat er totaal geen last meer is van deze ziekte. Er is namelijk nog geen wetenschappelijk bewezen dieet voor inflammatoire darmziekten. De meeste deskundigen zijn het er wel over een dat specifieke voedingsmiddelen die gastro-intestinale symptomen kunnen veroorzaken. Het is dan belangrijk dat tijdens de actieve periode de ziekte flares herkent worden zodat je hier van kunt leren. Voor iedere patiënt is er weer apart voedsel dat kan zorgen voor een opgeblazen gevoel, buikpijn, krampen en diarree. Dus als je weet welk voedsel dit voor jou veroorzaakt kun je er voor zorgen dat deze symptomen beheerst kunnen worden. Hierdoor zal de ontstoken darm de tijd hebben om te genezen.Als jouw lichaam problemen heeft met het opnemen van voedingsstoffen door de ziekte van Crohn dan wordt het aangeraden om een high-calorie, eiwitrijk dieet te volgen. Hier horen regelmatige maaltijden bij en twee of drie snacks per dag. Naast het letten op je voeding is het daarnaast nog belangrijk om de voorgeschreven vitamines en mineralen voedingssupplementen in te nemen. Het lichaam heeft hierdoor de kans de voedingstoffen weer aan te vullen.

Welke voeding moet je vermijden

Voor ieder persoon die last heeft van de ziekte van Crohn verschillen de voedingsmiddelen die de symptomen veroorzaken. Het is verstandig om voor jezelf bij te houden welk voedsel je dus beter niet kunt eten. De meeste mensen zijn het erover eens dat de voedingsmiddelen op de onderstaande lijst de ziekteverschijnselen verergeren tijdens de ziekte flares. Daarom moet je oppassen met het eten van de onderstaande voedingsmiddelen, want deze kunnen leiden tot de ziekte van Crohn symptomen.

 • Alcohol
 • Boter, mayonaise, margarine en oliën
 • Koolzuurhoudende dranken
 • Koffie, thee en chocolade
 • Maïsbladeren
 • Zuivelproducten
 • Vet voedsel
 • Voedingsmiddelen rijk aan vezels
 • Gas producerende voedingsmiddelen (linzen, bonen, peulvruchten, kool, broccoli en uien)
 • Noten en zaden (pindakaas en andere notenpasta)
 • Rauwe groenten
 • Rood vlees en varkensvlees
 • Kruidig voedsel
 • Volle granen en zemelen

Als je erachter bent welk voedsel de symptomen veroorzaken kun je kiezen om deze voortaan te vermijden of kiezen voor een andere bereidingswijze. Met het kiezen voor een andere bereidingswijze kun je ervoor zorgen dat het lichaam het voedsel beter kan verdragen en er hierdoor geen symptomen optreden. Hierbij is het vooral experimenteren wat voor jou het beste werkt.