Voedselintolerantie

Voedselintolerantie of voedselallergie houdt in dat het lichaam klachten vertoont bij het eten van bepaalde voedingsstoffen. Voedselintolerantie en voedselallergie zijn echter niet hetzelfde. In tegenstelling tot een voedselallergie is bij een voedselintolerantie het afweersysteem niet betrokken en treden de klachten vaak pas uren of dagen na innemen van het voedsel op.

Symptomen

Een voedselintolerantie kan een breed scala aan chronische klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, hoofdpijn of migraine, maag-darm klachten, huidaandoeningen, reumatische klachten en een lage weerstand. Er kan aan de hand van de klachten niet beoordeeld worden of we te maken hebben met een intolerantie of een allergie .

Helaas zijn de klachten vaak vaag en worden deze in veel gevallen niet in verband gebracht met het eten van bepaald voedsel. Er gaan vaak jaren overheen voordat de intolerantie ontdekt wordt, als deze al ontdekt wordt. Lijdt u echter aan één van bovenstaande klachten dan is het zeker de moeite waard om uit te laten zoeken of u een voedselintolerantie hebt.

Oorzaak

De oorzaak  blijft meestal onbekend. In sommige gevallen is deze echter wel aantoonbaar zoals bij enzym deficiëntie. Dit houdt in dat je van een bepaald enzym maar een deel kan aanmaken. Hierdoor kun je van een bepaald voedingsmiddel maar een deel afbreken. Dit kan leiden tot een scala aan klachten.

Wat kun je doen?

Als u last heeft van één of meer van de bovenstaande klachten dan is het verstandig om dit uit te laten zoeken. In het geval van een voedselintolerantie gebeurd dit meestal aan de hand van een eliminatiedieet. U mag dan in de eerste instantie alleen voedingsmiddelen eten waarvan het onwaarschijnlijk is dat ze klachten veroorzaken. Als het goed is verdwijnen de klachten dan. Als de klachten verdwenen zijn worden er één voor één voedingsmiddelen aan het dieet toegevoegd. Wanneer de klacht terugkomt is het duidelijk door welk voedingsmiddel dit veroorzaakt wordt.