Syndroom van tietze

Het syndroom van Tietze is een goedaardige, maar zeer pijnlijke chronische ontsteking van de kraakbeenverbinding in de borstkas tussen de ribben en het borstbeen. Het kraakbeen zorgt er voor dat de borstkas kan bewegen bij het ademhalen. De ontsteking van de kraakbeen tussen de ribben en het borstbeen kan zeer pijnlijk zijn. Zeker als het kraakbeen onder het borstbeen opgezwollen raakt. Wanneer dit gebeurd, spreken we over het syndroom van Tietze. Vaak doet het vooral pijn als je op een pijnlijke drukt, zucht, hoest of niest. Het syndroom van Tietze is een vorm van een onstekingsreuma.

Het vervelende van het syndroom van Tietze is dat het ineens kan ontstaan en aanvalgewijs. Na een paar dagen gaan ze vaak weer weg, het kan echter ook langer duren. Of zelfs vooraltijd blijven. De oorzaak van het syndroom van Tietze is niet bekend. Er is geen enkele afwijking te zien in het bloed of op rontgefoto’s. Wanneer je denkt dat je denkt dat je het syndroom van Tietze hebt, kun je het beste naar de huisarts gaan, deze kan u zekerheid geven of u het syndroom van Tietze heeft of niet.

De huisarts kan pijnstillers en onstekingsremmers mee gegeven zodat u minder last heeft van de pijn. Er zijn ook oefeningen die u kunt uitvoeren, zodat het sneller overgaat. Echter kan dit erg pijnlijk zijn.

Symptomen
Vaak onstaat de pijn in en rondom het borstbeen. Soms komt het voor dat de pij verspringt naar andere kraakbeenverbindingen en of gewrichten. De pijn komt vaak in aanvalsgolven, en kan uitstralen naar de arm en schouders. Niet veel later zal de pijn vanzelf weer weg gaan. Wanneer de pijn niet weg gaat, ga dan zo snel mogelijk naar uw huisarts! Hoesten, niezen, diep zuchten is vaak pijnlijk.

Het kan zijn dat het kraakbeen tussen de borstbeen en het sltelbeen ontstoken is. Dan zijn vaak de bewegingen van de schouder en arm pijnlijk. Wanneer je er lang last van hebt, is het altijd raadsaam om contact op te nemen met uw huisarts.

Oorzaak
Het is onbekend wat de preciese oorzaak van het syndroom van tietze is. Wanneer dit veranderd, zullen wij dit gelijk op deze pagina plaatsen!

Volgens doctors en fysiotherapeuten kunnen er een aantal mogelijke oorzaken van de ontstekking/zwelling zijn:
– Een infectie van de luchtwegen
– Te lang ingespannen
– Klap of stoot tegen de borstkas
– Een zwangerschap
Dit zijn meningen, en persoonlijke onderzoeken van geleerde.

Op rontgefoto’s en in de bloedbaan, is geen afwijking te zien. Het is raadzaam contact op te nemen met uw huisarts.Deze kan u vertellen of u het syndroom van tietze heeft.

Behandeling
Het syndroom van tietze is op dit moment (nog) niet te genezen. Er is geen therapie die die bij iedereen aanslaat of afslaat. Wanneer u bij de huisarts komt, zal deze ontstekkingsremmende medicijnen voorschrijven, ook kunt u een injectie krijgen met een verdovingsmiddel of een intercostale zenuwblokkade.

Het kan zo zijn, dat er geen duidelijke zwelling te zien is, dan kan de klacht in de wervelkolom liggen. Dit kan worden behandeld door een fysiotherapeut.

Wat doet de fysiotherapeut?
– zorgen voor een goede houding van het lichaam
– oefeningen met de schouders en de rug
– Warmtebehandelingen, en het masseren van de pijnlijke plekken
– Ademhalingsoefeningen