Slokdarmontsteking

Slokdarmontsteking, ook wel Oesophagitis genoemd is een ontsteking aan de binnenbekleding van de slokdarm. De slokdarm is een buis die mond en keelholte verbindt met de maag. Lees hier wat slokdarmontsteking is, wat de symptomen zijn en hoe het behandeld wordt.

Oorzaken van een slokdarmontsteking.

Als belangrijkste oorzaak van een slokdarmontsteking is een slecht functionerende klep tussen de slokdarm en de maag. Doordat de zure inhoud van de maag terugloopt de slokdarm in, kan deze gaan ontsteken. Het proces van het teruglopen van het zuur de slokdarm in wordt ook wel Oesofagale reflux genoemd. De ontsteking die hieruit voortvloeit wordt wel Refluxoesofagitis genoemd.

Naast een slecht functionerende maagklep, kan een slokdarmontsteking ook ontstaan door virusinfecties, bacteriële infecties, schimmelinfecties het inslikken van chemische stoffen.

Slokdarmontsteking symptomen

Slokdarm klachten en met name een slokdarmontsteking geven vaak de volgende klachten

  • Branden maagzuur
  • Branderige pijn achter het borstbeen
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Koorts

Behandeling van een slokdarmontsteking

Wanneer er is vastgesteld op basis van het klachtenpatroon dat u een slokdarmontsteking heeft, wordt er gestart met de behandeling. Dit gebeurt meestal doormiddel van geneesmiddelen die de maagzuurproductie remmen, oftewel protonremmers. In het geval van een bacteriële infectie zal antibiotica voorgeschreven worden en bij een schimmelinfectie antimycotica.

Wanneer geneesmiddelen niet aanslaan zal er verder onderzoek moeten worden gedaan. Dit gebeurt meestal middels een endoscopie. Men kan dan zien of er een ontsteking is en kan eventueel wat weefsel afnemen voor nader onderzoek.

 Huisarts raadplegen

Bij het opgeven van bloed is het belangrijk onmiddellijk de huisarts te raadplegen. Wanneer u slokdarmklachten ervaart zoals beschreven onder ‘symptomen’ die niet over gaan  is het altijd verstandig de huisarts te raadplegen.