Prostaatontsteking

Prostaatontsteking, ook wel Prostatitis genoemd, is een ontsteking aan het klierweefsel van de Prostaat. De Prostaat is een klier die zich onder blaas bevind. De Prostaat produceert het vocht waar zaadcellen in zwemmen. Lees hier meer over prostaatontsteking en wat te doen.

Symptomen van een prostaatontsteking

Een prostaatontsteking kan diverse klachten geven. We hebben ze voor u op een rij gezet:

  • Aandrang om te plassen, ook als de blaas leeg is
  • Branderige pijn bij het plassen
  • Een slappere plasstraal
  • Plas moeilijk ophouden
  • Een zeurende soms heftige pijn tussen de anus en de balzak, in de liezen, rug of onderbuik.

Ook kan het voorkomen dat u koorts hebt en zich ziek voelt.

De oorzaken van een prostaatontsteking

De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die vooral in de darmen leven, maar ook rond de plasbuis voorkomen. De bacteriën komen dan ook via de plasbuis binnen en kunnen zo via de blaas doordringen tot het klierweefsel van de prostaat. Een prostaatontsteking gaat vaak gepaard met een blaasontsteking.

Prostaatontsteking komt in enkele gevallen ook voort uit seksueel overdraagbare aandoeningen zoals Chlamydia dat veroorzaakt wordt door de Chlamydia bacterie.

Huisarts

Wanneer u het vermoeden heeft dat u last hebt van een prostaatontsteking kunt u uw urine (bij voorkeur ochtendurine) inleveren bij de huisarts. Meestal krijgt u dan binnen een dag uitslag of u een ontsteking hebt of niet. Verder kan de prostaat door de huisarts via de anus worden afgetast, bij een ontsteking zal dit pijnlijk aanvoelen.

Wat te doen bij een prostaatontsteking

Veel drinken is belangrijk, het liefst zo’n 2 liter per dag (bij voorkeur water). Verder is het belangrijk uw blaas goed leeg te plassen en de tijd te nemen voor het plassen. Op deze manier plast u uw blaas goed schoon. Wanneer de ontsteking ontstaan is door een seksueel overdraagbare aandoening is het belangrijk uw partner te waarschuwen. Deze kan dan voorzorgmaatregelen nemen.

Wanneer u veel hinder en pijn ondervindt van de prostaatontsteking kunt u paracetamol nemen (maximaal 2 tabletten per 5 uur).

Verder kan de huisarts u een antibioticakuur voorschrijven. Het is bij deze kuur heel belangrijk dat u deze goed afmaakt. Doet u dit niet, dan bestaat de kans dat de ontsteking terugkeert. Bij een antibioticakuur verminderen de klachten meestal binnen twee dagen. Gebeurd dit niet en neemt de koorts toe, dan is het belangrijk de huisarts te waarschuwen, de bacteriën reageren dan niet voldoende op de kuur. U krijgt dan in de meeste gevallen een andere kuur voorgeschreven.