Ontstoken tandvlees

Een gezond gebit is natuurlijk erg belangrijk, maar toch komt het bij veel mensen voor dat ze last hebben van ontstoken tandvlees, oftewel gingivitis. Hoe wordt dit nou veroorzaakt? Dit komt doordat er tandplak achterblijft op de tanden en kiezen door onvoldoende mondhygiëne. De bacteriën die in de tandplak zitten kunnen er al voor zorgen dat er ontstoken tandvlees ontstaat bij de overgang van tandvlees naar tand. In een beginnende fase wordt ontstoken tandvlees gingivitis genoemd, maar als het al in een gevorderd stadium is krijgt het de naam parodontitis.

Hoe ziet ontstoken tandvlees eruit?

Gezond tandvlees is roze en zit straks langs de tanden, maar ontstoken tandvlees is echter rood van kleur en gezwollen. Een fenomeen wat vaak optreed bij ontstoken tandvlees is dat het tandvlees gaat bloeden bij het tandenpoetsen en/of flossen. Bloedend tandvlees is een goede indicatie dat u kunt zien dat het tandvlees ontstoken is, want gezond tandvlees zal nooit gaan bloeden.

Dit zijn in het kort de kenmerken waaraan u kunt zien of er spraken is van ontstoken tandvlees:

 1. Bloedend tandvlees
 2. Smerige smaak in de mond
 3. Slechte adem
 4. Gevoelig tandvlees
 5. Tandvlees is slap en ligt losser rondom de tand of kies

Welke gevolgen heeft ontstoken tandvlees?

Als er geen actie wordt ondernomen tegen ontstoken tandvlees (gingivitis) dan zal dit zich gaan verspreiden naar het kaakbot. Hierdoor zal er meer ruimte onstaan tussen het tandvlees en de tanden. Het gevaar hiervan is dat er meer ruimte is voor nieuw tandplak op een plek die moeilijk te bereiken is. Dit dieper gelegen tandplak kan zich vervolgens gaan verkalken tot tandsteen en dit kan ervoor zorgen dat vezels en het kaakbot onherstelbaar beschadigen en afbreken. In dit stadium wordt het niet meer gingivitis genoemd maar parodontitis. Bij parodontitis kan men ook last krijgen van terugtrekkend tandvlees.

Wanneer is er meer kans op ontstoken tandvlees?

De nummer één reden is mondhygiëne voor het ontstaan van ontstoken tandvlees, maar er zijn er meerdere redenen waardoor het tandvlees verzwakt wordt en er meer kans is op ontstoken tandvlees.

 • Door het roken
 • Een gebrek aan vitamine C
 • Door een infectie aan de tong genaamd spruw (herkenbaar aan witte puntjes op de tong)
 • Tijdens de zwangerschap
 • Door stress
 • Door sommige medicijnen