Colitis ulcerosa

Colitis ulcerose betekent een ontsteking van de dikke darm (colon = dikke darm, itis = ontsteking), waarbij zweren voorkomen (ulcerosa).

Een chronische en regelmatig terugkerende ontsteking in de dikke darm wordt ook wel colitis ulcerosa genoemd. Het slijmvlies dat zich aan de binnenkant van de dikke darm bevindt kan door deze ontsteking getroffen worden en de andere delen van de dikke darm niet. Als er sprake is van colitis ulcerosa betekent dat de dikke darm lang achter elkaar ontstoken is. Verder kunnen er ook nog klachten bij de darm optreden als er last is van colitis ulcerosa.

Verschil tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa komen op veel punten overeen. De behandeling die nodig is bij deze twee ziektes evenals de symptomen zijn ook grotendeels hetzelfde.

Hieronder staan enkele belangrijke verschillen tussen de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa:

  • De ontstekingen van colitis ulcerosa komen alleen voor in de dikke darm en de endeldarm. Bij de ziekte van Crohn kunnen de ontstekingen echter van anus tot mond voorkomen.
  • Bij colitis ulcerosa beperken de ontstekingen zich tot de slijmvlieslaag en bij de ziekte van Crohn kunnen de ontstekingen zich ook tot diepere lagen van de darmwand doordringen. Het gevolg hiervan is dat bij de ziekte van Crohn diepere zweren en fistels (onnatuurlijke open verbinding).
  • Er ontstaan nooit verklevingen of vernauwingen bij colitis ulcerosa, terwijl dit bij de ziekte van Crohn soms wel het geval is. Dit komt doordat de zweren bij de ziekte van Crohn dieper zijn en er ook fistels ontstaan, want hierdoor vormt er meer littekenweefsel.
  • Bij colitis ulcerosa zitten de ontstekingen in een aaneengesloten gebied in de dikke darm en bij de ziekte van Crohn kunnen deze ontstekingen verspreid zitten in het lichaam.

De diagnose van colitis ulcerosa wordt vooral gesteld bij jong volwassenen en mensen van middelbare leeftijd. Ook komt deze aandoening iets vaker voor bij mannen dan dat die bij vrouwen voor komt. Vaak begint colitis ulcerosa in de endeldarm en breidt zich daarna uit naar de gehele dikke darm. Echter is het ook mogelijk dat colitis ulcerosa toch op een andere plek in de dikke darm begint.

Oorzaak colitis ulcerosa

Er zijn vele factoren die het ontstaan van colitis ulcerosa beïnvloeden. De voornaamste factoren die hierbij een rol spelen zijn het afweersysteem, erfelijkheid, bacteriën in de darm, stress en roken. De ontstekingen van colitis ulcerosa worden daarentegen niet veroorzaakt door een virus, bacterie of parasiet.

Advies bij colitis ulcerosa

Enkele factoren die een ziekteaanval kunnen veroorzaken zijn:

  • Stress, spanningen en een onregelmatige leefstijl
  • Slechte weerstand
  • Ongezonde voeding en leefstijl

Als jij dus last hebt van colitis ulcerosa is het belangrijk dat je nagaat of je bij deze punten dingen zou kunnen verbeteren.